Ne-am bucurat când am auzit că la Expoziția-Concurs de Artă Tradițională cu Tematica Pascală „De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră”, organizată în județul Vrancea, meștera noastră din Rogojești, Botoșani, care practică meșteșugul încondeierii ouălor, doamna Nistor Celica Iuliana, a câștigat premiul I.

Doamna Celica ne povestește cu drag, de fiecare dată, că a învățat să încondeieze ouă de la vârsta de 13 ani de la mama dumneaei. În paralel, la școala din Rogojești, o dată pe săptămână, se încondeiau ouă la lucru manual. Își amintește începutul care i se părea doar o joacă, devenind în timp o pasiune. A participat la multe activități, concursuri, târguri (în țară și străinătate). De fiecare dată când are ocazia transmite copiilor, tinerilor, doritorilor cu drag de tradiție acest meșteșug.

În mitologia românească ouăle roșii, originea lor, sunt raportate la cea dintâi comemorare a patimilor morții și Învierii Domnului Iisus Hristos constituind simboluri creștine însoțite de o multitudine de legende și practici mitico-magico-religioase întâlnite în spiritualitatea satului tradițional românesc. Multe din aceste legende n-au văzut încă lumina tiparului, ele păstrându-se doar în amintirea femeilor ce încondeiază ouăle, fiind povestite în Săptămâna Patimilor, când închistrind ouăle, iar și iar, continuă cu evlavie tradiția minunată prin care împodobesc fragila coajă a oului pentru Sfânta sărbătoare a Paștelui.

Referent Compartiment „Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale”,
Daliana BEJAN