Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani s-a înscris în lista instituțiilor de cultură din județul Botoșani care au organizat evenimente culturale dedicate Zilei Culturii Naționale și omagierii celor 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă, 15 ianuarie 2022, în sala de festivităţi a Cercului Militar Botoşani și a fost deschis cu două momente artistice susţinute de Patrik Petrescu – elev în clasa a VII-a la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani, profesor vioară Cătălin Şobachi, şi Lidia Uja – actriţă a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani.

A conferențiat despre „Rugăciunea lui Eminescu” părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia al Mănăstirii Neamț, doctor în teologie. Conferința a fost completată de momente artistice susținute de artiști botoșăneni: Alina Huțu – solist profesionist al Orchestrei Populare „Rapsozii Botoşanilor”, Lidia Uja, Andrei Pițu – elev în clasa a X-a la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale de chitară clasică, și Alexandra Costin – fost profesor de canto clasic al Liceului de Artă „Ştefan Luchian” din Botoşani, actualmente profesor de canto clasic la Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamţ.

Calitatea momentelor şi conţinutului programului oferit de artişti și, în mod special, conferinţa care a fost un periplu realizat de părintele arhimandrit Mihail Daniliuc asupra vieţii şi operei poetului naţional, au creat o atmosferă solemnă, dar caldă în acelaşi timp, prin care a fost aniversată ziua de naştere a geniului literar botoșănean.

Cu acest prilej a fost lansat și regulamentul Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul…” – ediția a-XLI-a, care se va desfășura în perioada 10-12 iunie 2022.