Duminică 10 februarie 2019, Şezătorile iernii au continuat la Cristeşti, organizator fiind Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani în parteneriat cu Primăria Cristeşti.

 La Cristeşti şezătoarea a început într-un mod autentic, fetele şi băieţii împreună cu Doamna Cristina Gheban şi Domnul Mihai Fediuc în postura de gospodari – gazdă  au adus în actualitate o şezătoare ca în vechime. Începutul au fost strigăturile şi jocul popular, îndemnul la o şezătoare autentică.

Sătenii s-au întâlnit spre a cinsti obiceiurile preluate de la părinţi şi bunici, într-un mod plăcut care a adus la lumină ocupaţiile femeilor şi bărbaţilor de la sat în perioada iernii – cusut, tors, împletit, ţesut, meşteşugit diverse obiecte casnice -, cu cântecul, jocul popular tradiţional şi voia bună.

Cristina Gheban, coordonează Ansamblul folcloric “Dor de horă” din Cristeşti iar Mihai Fediuc asigură coregrafia programului de dansuri populare, şi împreună au pus în scenă o frumoasă şezătoare cu tineri frumoşi şi veseli care ştiu a cinsti tradiţiile populare moştenite, cu femei şi bărbaţi din sat care au ne-au arătat frumuseţea îndeletnicirilor specifice timpului iernii în casele de la sat.

Prezenţi au fost şi domnul primar Lucian Borfotină, încântat de manifestare dar şi surprins de frumuseţea ei, viceprimarul Liviu Stănuc, oameni blânzi şi bonomi,  dar şi cadre didactice, şi aici pot aminti numele doamnei director Elena Cîrdei însoţită aşa cum se cuvine de soţ, un real admirator al acţiunilor culturale care implică şi educaţie. Pentru că şi aici, momentele de cântec şi joc au fos reuşit împletite cu o prelegere, o necesară aducere aminte despre mari oameni ai neamului cărora le datorăm existenţa noastră ca naţie, dar şi cu o lansare de carte a jurnalistului Corneliu Filip – O ultimă iubire- o carte de citit, cu povestiri adevărate despre viaţa oamenilor din momente grele ale istoriei noastre.

 

Elena Pricopie – Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani