Târgul Mărțișorului, ediția a XII-a, se va desfășura în perioada 25 februarie – 1 martie 2022, pe Pietonalul Unirii din Botoșani.
În cadrul târgului vor participa meșteri populari din județul Botoșani, Suceava și Iași. Pe lângă mărțișoarele confecționate din șnurul tradițional, firul răsucit: alb-roșu, alb-negru, în funcție de meșteșugul pe care îl desfășoară meșterii și participanții, se vor respecta anumite exigențe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunitățile rurale care reușeau să confecționeze aceste talismane în funcție de eposul moldav, de datinile și de credințele existente.
Cei interesați își vor putea achiziționa mărțișoare cu simboluri vechi: mărțișoare din lemn cu reprezentarea rozetei, care simbolizează soarele, cel fără de care nu am putea trăi mișcare veșnică, viața veșnică; mărțișoare confecționate din sfoară, mărțișoare din piele, mărțișoare care vor include motive caracteristice spiritualității românești ( Baba Dochia, fiul Babei Dochia, etc.), simboluri precum: gărgărița, buburuza, coșarul, ghiocelul, etc., acestea devenind deja tradiționale în timp.
Cu o zi înainte de deschiderea oficială a târgului, pe 24 februarie 2022, începând cu ora 15:00, vom organiza un atelier de lucru în cadrul căruia, prin prezența meșterului popular Silion Georgeta, din Tocileni, Județul Botoșani vom face demonstrații.
Înscrierea se va face pe adresa de e-mail: [email protected]. Locurile sunt limitate, din cauza contextului epidemiologic în care ne aflăm.
Scopul acestui atelier este de a stârni curiozitatea tinerilor și cetățenilor care apreciază obiceiurile, tradițiile și cultura românească, oferindu-le posibilitatea de a afla mai multe detalii despre confecționarea și legendele mărțișorului. Totodată, scopul atelierului este de a conștientiza faptul că mărțișorul este transmis din generație în generație, de la străbuni, având obligația morală de a-l prețui, de a-l revitaliza și de a-l propulsa spre viitor. Prin acest atelier ne dorim să scoatem în evidență funcțiile de bază: apotropaică, ciclică, agrară, etc., care au fost substituite de funcțiile adiacente precum cele estetice și decorative.
_______
Mărțișorul era purtat în perioada zilelor alocate Babei Dochia. Zilele Babelor sunt în număr de nouă. Există și legende în care Baba Dochia are între nouă și douăsprezece zile.
Cifra nouă este multiplul lui trei, semnifică moartea simbolică și o (re)naștere sub o altă formă; numărul doisprezece, este un simbol al anului prin cele douăsprezece luni. Reprezentarea Babei Dochia de pe afișul evenimentului nu e întâmplătoare, pentru că, peste elementele de arhietip simbolic, s-au adăugat legendele care vin să reactualizeze, să recupereze vechile sensuri prin introducerea narațiunii.
Baba Dochia, de fapt, preia din funcțiile Zeiței Mamă, torcătoarea, care nu mai este reperată în sens propriu și atunci i se oferă o aură a imaginarului, prin reprezentarea Babei Dochia.
Conform legendelor, Baba Dochia își supune nora unor probe: spălarea lânii negre până devine albă și găsirea fragilor copți. Nora, reușește să îndeplinească aceste sarcini cu ajutorul Sfântului Petru și ajutorul lui Dumnezeu. Când a văzut fragii copți, Dochia, începe pregătirea turmei de oi pentru a le urca la munte, bănuind că a venit căldura. Își pune nouă cojoace/douăsprezece și pornește la drum. Cum urca pe munte, cojoacele i se îngreunau și tot scoate câte unul pe zi ce trece, până rămâne în cămașă.
Potrivit altor legende, în drum spre pășune, Dochia ar fi tors firul mărțișorului din furca ținută în brâu. Din cauza unui ger năpraznic, Baba Dochia și oile sale sunt transformate în stană de piatră. Drumul parcurs în cele nouă zile de Baba Dochia reprezintă sfârșitul unei etape și începerea unei noi etape, adică ciclicitate.
Tot în perioada dedicată Zilelor Babei Dochia, când vremea este schimbătoare, conform tradiției, se alege o zi din cele nouă. Ziua este aleasă la întâmplare sau în funcție de data nașterii, babele, așteaptă să fie alese. Se crede că, așa cum va fi vremea în ziua aleasă: friguroasă, ploioasă, înnorată sau însorită, va fi întregul an.